DUYURULAR

<< Geri
PROF.DR.RONA AYBAY'I KAYBETTİK!
09/05/2022
ACI KAYBIMIZ PROF. DR. RONA AYBAY’IN ARDINDAN
 
Kamu Hukukçuları Platformu’nun kurucularından Prof. Dr. Rona Aybay’ı 5 Mayıs 2022 Perşembe günü kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içindeyiz. Hocamızı rahmetle anıyor, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.
Prof. Dr. Rona Aybay, 1935 yılında İstanbul’da doğmuş, 1959 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olmuş ve doktorasını da burada tamamlamıştır. 1964 yılında Columbia Üniversitesi’nde mukayeseli hukuk mastırını tamamlamış, 1973 yılında doçent, 1980 yılında profesör ünvanını almış, ODTÜ’de Kamu Yönetimi bölüm başkanlığı, ODTÜ İdari İlimler Fakültesi dekanlığı ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi dekan yardımcılığı görevlerini yerine getirmiştir.
Avrupa Konseyi Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Savaşım Komisyonu ile Bosna-Hersek’teki insan hakları ihlallerini incelemekle görevli AGİT komisyonu üyeliklerinde bulunmuş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin etkinliğini arttırmak üzere, Avrupa Konseyi’nce oluşturulan 11 üyeli “Akil Kişiler Grubu”na üye seçilmiş, Bosna-Hersek İnsan Hakları Mahkemesi’nin kurulduğu 1996’dan kapandığı 2003 yılına kadar da Avrupa Konseyi tarafından seçilmiş uluslararası yargıç olarak görev yapmıştır.
2006-2011 yıllarında Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Başkanlığı, 2009 yılından günümüze kadar Kamu Hukukçuları Platformu Girişim ve İcra Kurulu ve Danışma Kurulu üyeliği ile 2018 yılında kurulmasını sağladığı Genel Kamu Hukukçuları Topluluğu başkanlığı görevlerini üstlenmiştir.
Kurucusu olduğu Aybay Hukuk Araştırmaları Vakfı aracılığıyla kuşaklar arasında bilgi alışverişine olanak sağlamış, genç hukukçuları yazmaya ve araştırmaya yöneltmiş, her yaştan bilim insanını bilgi aşkı etrafında bir araya getirerek akademi camiasına büyük katkılarda bulunmuştur.
12 Eylül 1980’deki askeri darbeden sonra üniversiteden uzaklaştırılan, yedi yıl sonra Danıştay kararıyla görevine geri dönen Rona Aybay, Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve KKTC Yakın Doğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde görev yapmış, günümüze kadar Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyeliğini sürdürmüştür.
Uluslararası hukuk, insan hakları hukuku ve kamu hukukunun çeşitli alanlarında çok sayıda bilimsel kitap ve makalesi bulunan Prof. Dr. Rona Aybay, yaşamını yitirdiği 5 Mayıs 2022 tarihine kadar gazete ve dergi yazılarıyla da siyasi ve hukuki konularda görüşlerini paylaşmış, gündeme ışık tutmuştur.
Rona Aybay’ın en önemli özelliklerinden biri, öğrencileriyle ilişkisini hiç koparmaması, onlarla birlikte olmaya ve yeri geldikçe birlikte çalışmaya büyük önem vermesidir. Birbirinden değerli kitaplarına ikinci yazar olarak davet ettiği genç meslektaşlarımız, hocamızın fikirlerini ve adını gelecek kuşaklara da tanıtmaya devam edecekler.
Kısa bir biyografiye sığdırılması güç insanlardan biri olan Rona Aybay hocamızı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyor, başta ailesi, dostları, öğrencileri ve sevenleri olmak üzere tüm hukuk camiasına başsağlığı ve sabır diliyoruz.
Yaydığınız ışık hiç sönmeyecek, ışıklarda uyuyun.

Bu site Prof. Dr. Öget Öktem Tanör'ün mali katkılarıyla hazırlanmıştır. 2013