DUYURULAR

<< Geri
Bir İfade Özgürlüğü Sorunu: Prof. Kemal Gözler Hakkında Açılan Kamu Davası
09/10/2014
Değerli meslektaşlarımız,
Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu isimli kitabında, kendilerine karşı hakaret suçunu işlediği iddiasıyla, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın ve Anayasa Mahkemesi üyesi ve Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür’ün şikâyetleri sonucu, Girişim ve İcra Kurulu üyemiz Prof. Dr. Kemal Gözler hakkında kamu davası açılmıştır. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının 21 ve 22 Mayıs 2014 tarih, 2014/4631 ve 2014/ 4693 sayılı iddianameleriyle Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Türk Ceza Kanunu’nun 125/1-2-3(a)-4, 53/1. maddeleri uyarınca cezalandırılması istemiyle açılan davaya ilişkin şikâyet dilekçesi, savunma dilekçesi ve iddianameye aşağıdaki linklerden ulaşılabilir. Her iki davanın ilk duruşması Bursa 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 14 Ekim 2014 Salı günü saat 09:35'te yapılacaktır.
http://www.anayasa.gen.tr/kilic-gozler-davasi.htm
http://www.anayasa.gen.tr/ozguldur-gozler-davasi.htm
İntihal ile mücadele akademik etiğin ve ifade özgürlüğünün ayrılmaz bir parçasıdır. Akademik yaşamda normal olan da, bu mücadeleye katkı sunulmasıdır. İntihal ve usulsüz alıntı sorununa karşı yoğun bir mücadele içinde olan Kemal Gözler arkadaşımızın bu amaç dışında bir kastı olabileceğini düşünemiyoruz. Bir kimsenin haksız bir biçimde intihal suçlamasına maruz kalması ne kadar yanlış ise, intihale karşı mücadele eden kişinin, haksız yere hakaret suçu baskısı altında tutulması da o kadar yanlıştır.
 İntihal ve usulsüz alıntı sorununa karşı somut örneklerle verilen bir mücadelenin, intihal eyleminde bulunduğu ileri sürülen kimseyi rahatsız etmesi işin doğası gereğidir Ama bu doğal sonuç nedeniyle doğruyu söylemekten vazgeçmek de akademik etikle ve ifade özgürlüğünün demokratik bir ülkedeki  özü ve anlamıyla bağdaşmaz. Bu tür davalara bakan mahkemelerin bu hassas dengeyi gözetmesi en içten dileğimizdir. Arkadaşımızın yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde kendisine yönelik suçlamalardan aklanacağına yürekten inanıyoruz.
Girişim ve İcra Kurulumuzdan Prof. Dr. Fazıl Sağlam ile toplantılarımızda oturumları yöneten Başkanlık Divanı üyelerinden Prof. Dr. Rona Aybay, duruşmayı izlemek üzere belirtilen gün ve saatte Bursa’da olacaklardır.
Bu site Prof. Dr. Öget Öktem Tanör'ün mali katkılarıyla hazırlanmıştır. 2013